De PS5 is er bijna, met veelbelovende game-veranderende functies zoals ray tracing, instant SSD-laadtijden en framesnelheden tot 120 fps.
PS5 versus PC

Datum

De PS5 is er en met veelbelovende game-veranderende functies zoals ray tracing, instant SSD-laadtijden en framesnelheden tot 120 fps. Maar als je niet wilt wachten op Sony's next-gen console of op zoek bent naar een goed alternatief, dan kun je van al die technologische voordelen genieten door nu te investeren in een high-end gaming-pc. De keuze tussen PS5 en PC hangt af van een aantal factoren. Je zult een behoorlijk dure installatie moeten kopen of bouwen om enkele van de PS5-functies te repliceren, en je zult moeten beslissen welke soorten games je wilt spelen. Verscheurd tussen sparen voor een PS5 of investeren in een gaming-pc? Hier zijn alle belangrijke verschillen die je moet weten tussen de twee platforms voordat u de sprong waagt.

Welke spelcomputer is het meest geschikt voor jou?

Specs

De PS5 wordt aangedreven door een 3,5 GHz 8-core AMD Zen 2-processor, evenals een aangepaste AMD RDNA 2 GPU met 10,28 teraflops aan rekenkracht. Het bevat ook 16 GB RAM, evenals een aangepaste 825 GB SSD met een zinderende laadsnelheid van 5,5 GB per seconde. Uiteraard worden de specificaties van elke PC die u koopt of bouwt alleen beperkt door uw portemonnee, maar we kunnen enkele van de belangrijkste componenten opsplitsen die vergelijkbaar zijn met wat de PS5 biedt. De AMD Ryzen 7 3700X heeft hetzelfde aantal cores als de CPU van de PS5, en de RTX 2080 Super GPU van Nvidia zou je betrouwbare 4K-gameplay opleveren, compleet met ray tracing.

Price

De PS5 zet zichzelf in de markt met een prijs van $ 500. De console komt ook in een discrete PS5 Digital Edition, waarvan we verwachten dat deze $ 50 tot $ 100 goedkoper zal zijn dan het standaardmodel met een 4K Blu-ray-speler.

Het is onmogelijk om een ​​pc perfect te prijzen die zou presteren zoals de PS5 zou kunnen. Maar als je een Ryzen 7 3700X ($ 300), een Nvidia RTX 2080 Super ($ 700), 16 GB Corsair Vengeance RAM ($ 70) en een Samsung 860 EVO solid-state drive van 1 TB ($ 170) hebt gekocht, kijk je naar een vanafprijs van minimaal $ 1.250. En dat is voordat je een hoes of 4K Blu-ray-drive koopt om van je PCecht een PS5-vervanger te maken.

 Hoewel gaming-pc’s een duurdere investering zijn, zijn ze ook aantoonbaar een betere waarde. PC’s kunnen in de loop van de tijd worden geüpgraded met nieuwe componenten, terwijl PS4-gamers een PS4 Pro moeten kopen als ze betere PlayStation-prestaties willen. U kunt ook een PC kopen of bouwen die bij uw persoonlijke smaak past, of u nu een subtiele zwarte doos voor uw woonkamer wilt of een glanzend RGB-verlicht monster voor uw commandocentrum. En voor mensen die het geld te besteden hebben, kun je met PC’s genieten van games als Star Wars: Jedi Fallen Order en Doom Eternal op veel hogere instellingen dan consoles kunnen opbrengen. En als je investeert in een high-end gaming-pc, heb je ook een veelzijdige machine die kan werken met videobewerking, grafisch ontwerp en zo ongeveer elke andere productiviteitstaak.

Conclusie

Kortom als je heel veel keuze wilt, van de prijs en de kracht van je machine tot een bijna eindeloze bibliotheek met games uit alle tijdperken, dan is een goede gaming-pc de juiste keuze. Je kunt alles kopen of bouwen, van een eenvoudige woonkamerdoos tot een beestachtige krachtpatser van 4K ray tracing, en je kunt je investering altijd upgraden naarmate er betere componenten uitkomen. En dankzij PlayStation Now kun je zelfs geselecteerde PlayStation-titels op pc spelen. Zoals bij elke beslissing tussen console en pc, komt de keuze tussen PS5 en een gamecomputer uiteindelijk neer op gemak en kosten versus flexibiliteit en kracht. Er is geen verkeerde keuze – alleen degene die het beste bij uw spelgewoonten (en budget) past. En bij de LAN-Party kan je alles aansluiten.